Kolesterolet som vi har skrämts upp med att skulle vara så farligt har i en ny studie visat sig vara precis tvärtom. Äldre människor med högt kolesterol lever längst. Det onda kolesterolet är inte alls farligt. 

Vi borde ha insett det här för längesedan, men ingen har tittat efter påpekar Ralf Sundberg. För ett par år sedan visade en registerstudie från Danmark att äldre inte far illa av att ha högt kolesterol, särskilt då det som vi kallar för det “onda” kolesterolet. Kolesterol ingår i alla cellmembran, könshormoner och i D-vitamin. Vi får åderförkalkning i de kärl med störst mekanisk påfrestning och detta försämras av faktorer som rökning, högt blodsocker, brist på antioxidanter och dålig kost.

“Hur har det här onda kolesterolet skrämt oss så länge då?” undrar programledaren. “Vi har påverkats av läkemedelsindustrin”, säger Ralf Sundberg som är docent, forskare, kirurg, debattör, författare. Ralf Sundberg är medförfattare till denna studie.

Så läkemedelsindustrin säljer mediciner dyrt som inte har någon verkan? frågar programledaren. Ja antagligen har de inte det svarar Ralf Sundberg. En undersökning visade att om tar de kolesterolsänkande tabletterna över en 5-årsperiod så visade studien att om man har haft hjärt-/kärlsjukdom så kan man leva 3 dagar längre och om man inte har haft det utan bara  tar det förebyggande så är det 4 dagar. Programledarna konstaterar att det är ju ingenting…

Om man nu går på kolesterolsänkande medicin, hur ska man tänka då? frågar programledaren. I första hand är detta en fråga som vi måste bolla till Socialstyrelsen, till de grupper som utfärdar riktlinjer. Patienterna bör tala med sina doktorer och ställa frågor, svarar Ralf Sundberg.

Ät ägg och smör – var inte rädda för det! säger Ralf Sundberg, dra ner på socker, sluta röka och motionera, var lite mer i solen.

Här är studien: http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401

NHF Swedens kommentar:

Värt att veta är att 800 000 svenskar äter kolesterolsänkande medicin. Fantastiskt bra arbete av Ralf Sundberg och Uffe Ravnskov och alla de andra – nu får vi hoppas att informationen når alla dessa svenskar och deras läkare samt att Socialstyrelsen går ut med nya riktlinjer.

 

(5389)