Facebook YouTube

Kemikalier, Miljö & Industri

industrin

En FN-rapport visar att kemikalier från industri och jordbruk är en av de fem vanligaste dödsorsakerna på jorden. FN:s miljöprogram UNEP, som ligger bakom rapporten, kräver snabba åtgärder. Den ökande användningen av kemikalier leder till allt större konsekvenser för djur, natur och människors hälsa. Rapporten, som är den första i sitt slag, visar att tillverkningen och användningen av kemikalier nu leder till en miljon dödsfall varje år.

I processad industrimat ersätts bra råvaror ofta av sämre och mindre, som bearbetas och lagras så mycket och länge att de tappar sin ursprungliga färg, form och smak. För att återskapa en illusion av färsk mat krävs tillsatser, och återställning av en och annan vitamin. Till denna typ av kostnadseffektiv mat föredrar industrin standardiserade råvaror, vilket gått ut över biologisk mångfald. Varorna i affären har aldrig varit fler, men synar man dem har råvarorna snarare blivit färre. Även kött och mjölk kommer från ständigt samma sorts ko, gris och kyckling som i sin tur ätit samma sorts vete, majs och soja.

Konstgjorda sötningsmedel är ofta “gömda” i produkter. Det handlar inte bara om de sötningsmedel man använder till te, kaffe eller läskedrycker. Artificiella sötningsmedel används ofta i bearbetade livsmedel där man minst anar det, t ex skinka, påläggsmat, glass, sirap, marmelad, kex, fruktjuicer, såser, salladsdressing, bröd, chips… listan kan göras lång.

Några av dem är sackarin, aspartam, sukralos, sorbitol, xylitol, HCFC, även kallade isoglukos eller glukos- och fruktossirap, acesulfamkalium, neotam och många, många fler. Många av dessa sötningsmedel kopplas samman med negativa hälsoeffekter.

För att stoppa en tillsats krävs att forskarna är överens. När ord står mot ord får försäljningen ofta fortsätta, som av azofärger, natriumglutamat och aspartam. Kritiker tycker att försiktighetsprincipen borde gälla så att tillsatsen inte godkänns så länge det finns oklarheter. Detsamma borde gälla för kemikalier och andra hälsovådliga ämnen.

 


 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Besök NHF:s Modersida, USA

nhf_international
Home VÅRA KÄRNÄMNEN Kemikalier, Miljö & Industri